optimaal presteren

Duursport en jouw lichaam

“Duursport – Sport waarbij tijdens de beoefening lang achter elkaar een inspanning geleverd wordt”

Wanneer er gesproken wordt over duursport zullen de meeste mensen direct denken aan fietsen en hardlopen. Er zijn echter meerdere, niet in het oog springende, duursporten die men kan beoefenen zoals: wandelen, roeien, zwemmen en langlaufen. Om jezelf te verbeter en optimaal te presteren geldt voor alle duursporten hetzelfde principe, het verbeteren van het uithoudingsvermogen.

Binnen de trainingsleer wordt het uithoudingsvermogen omschreven als het vermogen om langdurig weerstand te bieden tegen optredende vermoeidheid. Deze grondmotorische eigenschap vormt in vrijwel iedere sport de basis van je prestaties en draagt ook bij aan het herstel. Naast de VO2max wordt het uithoudingsvermogen ook bepaald door je anaerobe drempel (omslagpunt) en je bewegingseconomie.

De VO2max, de anaerobe drempel en de bewegingseconomie zijn allen te verbeteren door training. Voorwaarde om deze 3 variabelen optimaal te ontwikkelen is het maken van goede keuze’s in het trainingsprogramma en de periodisering richting wedstrijden en events. De sportonderzoeken bij SportLAB geven je inzicht in deze trainingsvariabelen en geven je de richtlijnen om het trainingseffect te optimaliseren.

 

Vaak voorkomende problemen

 • Het trainen van verkeerde energiesystemen.
 • Trainingsintensiteit ligt te hoog waardoor er overtraining ontstaat.
 • Geen variatie in training.
 • Verkeerde beweegtechniek.
 • Te fanatiek van start gaan tijdens wedstrijden of events.
 • Onwetendheid over de effecten van duurtraining.

Het belang van een goede voorbereiding

 • Bepalen op optimale trainingszone’s.
 • Resultaatgericht en gevarieerd trainen.
 • Verantwoorde trainingsopbouw.
 • Effectief en efficient trainen.
 • Arbeids/rust verhouding optimaliseren.
 • Kans op blessure’s minimaliseren.
 • Strategische bepaling van wedstrijden en events.

De aanpak van Sportlab

Sportlab heeft als primaire doel het ondersteunen van duursporters op het gebied van training en wedstrijden.

Door middel van het koppelen van vaste meetprotocollen en een maximaaltest aan lactaatmetingen en ademgasanalyse, kunnen we VO2max, anaerobe drempel en bewegingseconomie nauwkeurig in kaart brengen. Het aanvullende spiervermogens-onderzoek geeft inzicht in kracht en balans van grote spiergroepen. Op basis van deze wetenschappelijk onderbouwde metingen geeft Sportlab een duidelijk, realistisch en persoonlijk trainingadvies gekeken naar je persoonlijke doelstelingen.

 

Stap 1 – Het intakegesprek

Tijdens het intakegesprek sta jij als sporter centraal. Prestaties uit het verleden, blessures, doelstellingen en planning worden besproken. Het creëren van een zo compleet mogelijk beeld is essentieel in de keuze voor het testprotocol.

Stap 2 – Het Sportonderzoek

– Wandel-, hardloop- of fietsprotocol.
– Stappenprotocol en maximaaltest.
– Ademgasanalyse, 02-opname en VO2max.
– Bepaling optimale trainingszone’s en anaerobe drempel a.d.h.v. lactaatwaarden.
– Analyse bewegingseconomie.
– Bepaling optimale vetverbrandingshartslag.
– Meting herstelcapaciteit.
– Meting lichaamssamenstelling.
– Meting spierkracht en spierbalans.

Stap 3 – Het trainingsadvies

De behaalde resultaten worden uitvoerig met je besproken en vertaald naar de praktijk. Basisconditie, maximale vermogens, sterke en zwakke punten bepalen in grote lijnen het algemene trainingsadvies. Trainingsrichtlijnen worden gesteld a.d.h.v. je doelstellingen en je kunt hierna direct aan de slag!

Wil jij ook het meeste uit je sportieve prestaties halen?

Dan ben je bij Sportlab aan het juiste adres. Wij gaan ervoor zorgen dat jij je doelen behaald, en we gaan dat doen op de manier die het best bij je past. Hiervoor gaan we je allereerst een sportonderzoek laten afleggen.

 

Ben je fietser?

Wil jij je prestaties als wielrenner of mountainbiker verbeteren? Krijg nu inzicht in je trainingsvariabelen om gericht te trainen. Lees hier meer over ons Fiets Sportonderzoek en training voor fietsers.

Ben je hardloper?

Wil jij je prestaties als hardloper verbeteren? Krijg nu inzicht in je trainingsvariabelen om gericht te trainen. Lees hier meer over ons Hardloop Sportonderzoek en training voor hardlopers.

Direct een test boeken

Interesse in de mogelijkheden van een test bij Sportlab? Dan kun je nu ook direct een test boeken.