Voor fietsers

Wil je meer uit het fietsen halen?

Wielrenner of mountainbiker, beginner of semi-prof, getraind of ongetraind, en wil je weten hoe je het maximale uit het fietsen kunt halen? Wil je jezelf op een verantwoorde en gerichte manier trainen? Wil je je voorbereiden op een wielerronde of een fietstocht zoals: Alpe d’HuZes of Mont Ventoux? Dan kan Sportlab jou optimaal begeleiden.

Herken je je in het volgende?

  • Trainen zonder gewenst resultaat.
  • Niet weten met welke intensiteiten te trainen.
  • Niet pieken tijdens wedstrijden door verkeerde periodisering.
  • Niet fit en energiek worden door overtraining.
  • Het steeds terugkeren van blessures/klachten tijdens training.
  • Geen variatie in training.

Wat wil je bereiken?

  • Verantwoord, gericht en efficient trainen.
  • Goed volbrengen van fietstocht (Alpe d’Huzes, enz.).
  • Optimaal presteren in wielerwedstrijden.
  • Inzicht krijgen in trainingswaarden.
  • Sneller fietsen en persoonlijke records verbreken.
  • Uithoudingsvermogen verbeteren.
  • Fitter worden.
  • Afvallen.

Conditie-eisen voor wielrenners

Wat je niveau ook moge zijn, de volgende zaken zijn belangrijk om te weten als je meer uit je wielertraining wilt halen. Wist je bijvoorbeeld dat…

Feit 1

“Variatie in duurtraining de VO2max met 5 tot 25% verbetert.”

Onderzoek toont aan dat het combineren van verschillende trainingsvormen tot een grotere stijging van de maximale zuurstofopname leidt dan wanneer je als sporter toelegt op één bepaalde trainingsvorm.

Feit 2

  • “Aerobe en anaerobe drempel de grenswaarden zijn voor je optimale trainingszone.”
  • Door te trainen met de zogenaamde aerobe en anaerobe drempel kun je verbeteringen teweeg te brengen op long-, hart- en spierniveau en daarmee uithoudingsvermogen en/of snelheid verbeteren.

 

Feit 3

“Hoe hoger het vermogen ten opzichte van het lichaamsgewicht des te makkelijker het fietsen/klimmen gaat.”

Het verbeteren van het vermogen t.o.v. lichaamsgewicht (Watt/KG) is een belangrijk onderdeel van het trainen voor een sportief doel, vooral in de bergen.

Feit 4

“De optimale vetverbrandingshartslag een duidelijk middel is om brandstofkeuze in training te sturen.”

Energie nodig voor inspanningen rond aerobe drempel zullen voor een groot gedeelte komen uit de vetverbranding. Inspanningen rond de anaerobe drempel komen volledig uit de koolhydraatverbranding. Training op de optimale ververbrandingshartslag zorgt ervoor dat het lichaam op relatief hoge intensiteiten nog steeds een groot gedeelte van de energie uit de vetverbranding haalt.

Het Fiets Sportonderzoek

Het Fiets Sportonderzoek geeft je de richtlijnen en adviezen waarmee je veel gerichter en dus efficiënter kunt trainen. Bovendien vermindert de kans op blessures en overtrainings-verschijnselen. Tevens is het onderzoek een betrouwbaar evaluatiemiddel voor een trainingsperiode. Doelen worden sneller behaald, prestaties worden verbeterd!

 

Ons streven

Het primaire doel van Sportlab is om jou, als wielrenner of mountainbiker, inzicht te geven in je optimale trainingswaarden. Het interpreteren en het verantwoord integreren van deze trainingswaarden in trainingen en wedstrijden zijn belangrijke voorwaarden om optimaal te presteren.

Over de test

De test bestaat uit de volgende 3 onderdelen.

Voorbereiding

Tijdens het intakegesprek sta jij als fietser centraal. Prestaties uit het verleden, blessures, doelstellingen en planning worden besproken. Het creëren van een zo compleet mogelijk beeld is essentieel in de keuze voor het testprotocol.

De test zelf

Gemeten trainingswaarden:

  • Protocol op de Wattbike.
  • Stappenprotocol en maximaaltest.
  • Ademgasanalyse, 02-opname en VO2max.
  • Bepaling optimale trainingszone’s en anaerobe drempel a.d.h.v. lactaatwaarden.
  • Analyse bewegingseconomie.
  • Bepaling optimale vetverbrandingshartslag.
  • Meting herstelcapaciteit.
  • Meting lichaamssamenstelling.
  • Meting spierkracht en spierbalans.

Na afloop

De behaalde resultaten worden uitvoerig met je besproken en vertaald naar de praktijk. Basisconditie, maximale vermogens, sterke en zwakke punten bepalen in grote lijnen het algemene trainingsadvies. Trainingsrichtlijnen worden gesteld a.d.h.v. je doelstellingen en je kunt hierna direct aan de slag!

Verdere begeleiding

Natuurlijk houdt de Sportlab-service niet op na het afronden van het sportonderzoek, het bespreken van de daarbij behorende resultaten en het algemene trainingsadvies waarmee je zelf aan de slag kan.

Aanvullend biedt Sportlab je de mogelijkheid om gebruik te blijven maken van aanwezige expertise door middel van Trainingsbegeleiding.

Doornemen van testresultaten

Contactmoment waarin een profiel van jou als fietser wordt opgesteld. Hierin komen trainingsverleden, doelstellingen jaarplanning aan de orde.  Aan de hand van deze gegevens en de resultaten uit het Fiets Sportonderzoek wordt een trainingsprogramma op maat opgesteld.

Opstellen van begeleidingsplan

Het trainingsprogramma op maat zal geschreven worden ter aanvulling of vervanging van je huidige trainingsplan. We weten precies binnen hartslagzones je moet trainen om je uithoudingsvermogen te verbeteren! Hierdoor zijn we in staat om niet alleen duur- en intervaltrainingen perfect voor je in te richten en waar nodig bij te sturen, maar ook je hersteltijd na de training te adviseren. Het totaalplaatje om het trainingseffect zo optimaal mogelijk te maken.

Begeleiding van kandidaat

Regelmatige terugkoppeling en contact zorgt ervoor dat wij je ontwikkeling blijven volgen om op die manier een vervolgadvies/trainingsprogramma op maat te kunnen geven om je conditie/prestaties steeds te blijven verbeteren en de training waar nodig bij te stellen. Coaching via e-mail of telefonisch contact.

Wat andere fietsers zeggen

Op vrijdag 22 maart jl. een Functioneel Fiets Sportonderzoek gedaan, begeleid door Niek Smits van SportLab Zuid. Na een wederzijdse kennismaking ging Niek allereerst wat maten opmeten, zoals lengte, binnenbeenlengte, gewicht, buikomtrek, de zogenaamde biometrie. Tijdens de intake wordt besproken wat de test zoal inhoudt, wat mijn doelstellingen zijn en wat we op de fiets voor testen zouden gaan doen: o.a. spierkracht en vermogen, de cardio-vasculaire kwaliteiten, calorimetrie, beweeg-efficentie/belastbaarheid. 

 

Tijdens de fietstest kreeg ik een mondkapje op, en hieruit kon men aflezen de hoeveelheid zuurstof die ik opnam, en de CO2-waarde’s, die ik uitstoot tijdens de test. We hebben een 6-tal testen gedaan, telkens op een ander “level”, en tijdens de test werd er om de 5 minuten een druppel bloed genomen, om de lactaatwaarde te bepalen, werd de hartslag continue bewaakt, en als laatste werd er een maximale inspanning gevraagd, om de hartslag zo hoog mogelijk te krijgen. Na de diverse testen, moest ik een 4-tal oefeningen op een vermogensmeter uitvoeren. Door deze test kan men dan aflezen, hoe je fysieke gesteldheid is met kracht in de rug, beenspieren, borstspieren, armen.  

Na de gehele test afgerond te hebben kreeg ik woensdag 27 maart de uitslag in Deurne. Na een hele goede uitleg, had Niek allereerst het “eindcijfer” nog even niet verteld. Eerst ging Niek het hele verhaal grondig uitleggen, met soms een tekening ter verduidelijking, daarna telkens per pagina in alle rust met ons doornemen, duidelijke uitleg daarbij. Zijn er vragen, dan kan dat altijd, meestal komen die enkele dagen daarna, als je de gehele test (11 pagina”s) doorgelezen hebt met tekst en grafieken. Het belangrijkste is, dat je heel duidelijk ziet, wat je maximale hartslag is, en in welke zone’s je optimaal kunt sporten in diverse onderdelen. Voor mij een echt goed resultaat, en zeer tevreden hoe alles is geregeld, en uitgevoerd. Ik kan met deze -voor mij- nieuwe waarde’s weer volop gaan trainen, en ga op zaterdag 15 juni de Mont-Ventoux in Frankrijk beklimmen. Uitgerekend, in een schema, met mijn waarde’s van de test daarin verwerkt, hoelang ik er -naar verwachting- over zal rijden. Maar, das’ niet het belangrijkste: meedoen is belangrijker dan winnen, maar je weet door deze test, OF je goed bezig bent, en wat er beter kan. Ik zeg, Niek, Goed gedaan, en ben zeker enthousiast. bedankt.

Ton Rovers

Maart 2019

5 x Alpe d’Huez, mede dankzij de begeleiding door Sportlab!

Ik ben tevreden hoe de beklimming van de Alpe d’Huez is verlopen. Ik ben 5 maal in Limburg gaan trainen om klimervaring op te doen en door de week tochten van 100 km gefietst.

Mijn voorbereiding is naar wens verlopen, dit doordat ik bij jullie een test heb gedaan om met een bepaalde hartslag te fietsen zodat je niet verzuurt.

Ik heb superveel baat gehad en met plezier getraind, het resultaat was dan ook dat ik 5 maal de Alpe d’ Huez heb beklommen met constante klimtijden en mijzelf steeds fit heb gevoeld ook na de laatste beklimming.

Dit mede dankzij SportLab. Nogmaals dank hiervoor!

Willy van den Heuvel

Juni 2018

Fantastische begeleiding door het professionele team van Sportlab!

Het testen en de doelgerichte aanpak van Sportlab sprak mij erg aan. Het rendement na 3 maanden was goed merkbaar. Als 60-jarige op 1 dag de Mont Ventoux van 3 zijden beklommen.

Harry Maas

Wielrenner

Boek nu je test

Wil je naar aanleiding van het bovenstaande graag een test boeken? Dan hoef je alleen op de button hieronder te klikken.