Voor hardlopers

 

Wil je meer uit het hardlopen halen?

Beginner of semi-prof, getraind of ongetraind, en wil je weten hoe je het maximale uit het hardlopen kunt halen? Wil je jezelf op een verantwoorde en gerichte manier trainen? Of wil je je voorbereiden op trimloopjes, hardloopwedstrijden of events zoals een marathon Dan kan Sportlab jou optimaal begeleiden.

 

 

Herken je je in het volgende?

 • Trainen zonder gewenst resultaat.
 • Niet weten met welke intensiteiten te trainen.
 • Niet pieken tijdens wedstrijden door verkeerde periodisering.
 • Niet fit en energiek worden door overtraining.
 • Het steeds terugkeren van blessures/klachten tijdens training.
 • Geen variatie in training.

 

 

Wat wil je bereiken?

 • Verantwoord, gericht en efficiënt trainen.
 • Goed volbrengen van loopevenementen (marathon, 10km loop, enz.).
 • Optimaal presteren tijdens loopwedstrijden.
 • Inzicht krijgen in trainingswaarden.
 • Sneller lopen en persoonlijke records verbreken.
 • Uithoudingsvermogen verbeteren.
 • Fitter worden.
 • Afvallen.

 

Conditie-eisen voor hardlopers

Wat je niveau ook moge zijn, de volgende zaken zijn belangrijk om te weten als je meer uit je hardlooptraining wilt halen. Wist je bijvoorbeeld dat…

 

Feit 1

“Variatie in duurtraining de VO2max met 5 tot 25% verbeterd.”

Onderzoek toont aan dat het combineren van verschillende trainingsvormen tot een grotere stijging van de maximale zuurstofopname leidt dan wanneer je als sporter toelegt op één bepaalde trainingsvorm.

 

 

Feit 2

“Aerobe en anaerobe drempel de grenswaarden zijn voor je optimale trainingszone.”

Door te trainen met de zogenaamde aerobe en anaerobe drempel kun je verbeteringen teweeg te brengen op long-, hart- en spierniveau en daarmee uithoudingsvermogen en/of snelheid verbeteren.

 

 

Feit 3

“Een te groot verschil in de kracht van het rechter- en linkerbeen grote klachten/blessures kan veroorzaken.”

Door het nauwkeurig in kaart brengen van de krachtbalans tussen het rechter- en linkerbeen kan er preventieve krachttraining worden geadviseerd en toegepast om blessures aan de gewrichten, spieren en pezen te voorkomen.

 

 

Feit 4

“De optimale vetverbrandingshartslag een duidelijk middel is om brandstofkeuze in training te sturen.”

Energie nodig voor inspanningen rond aerobe drempel zullen voor een groot gedeelte komen uit de vetverbranding. Inspanningen rond de anaerobe drempel komen volledig uit de koolhydraatverbranding. Training op de optimale ververbrandingshartslag zorgt ervoor dat het lichaam op relatief hoge intensiteiten nog steeds een groot gedeelte van de energie uit de vetverbranding haalt.

 

 

Het Hardloop Sportonderzoek

Het Hardloop Sportonderzoek geeft je de richtlijnen en adviezen waarmee je veel gerichter en dus efficiënter kunt trainen. Bovendien vermindert de kans op blessures en overtrainings-verschijnselen. Tevens is het onderzoek een betrouwbaar evaluatiemiddel voor een trainingsperiode. Doelen worden sneller behaald, prestaties worden verbeterd!

 

Ons streven

Het primaire doel van Sportlab is om jou als hardloper, inzicht te geven in je optimale trainingswaarden. Het interpreteren en het verantwoord integreren van deze trainingswaarden in trainingen en wedstrijden zijn belangrijke voorwaarden om optimaal te presteren.

 

Over de test

Uitleg over het verloop van de test, stappen, voorbereiding, enz.

 

Voorbereiding

Tijdens het intakegesprek sta jij als hardloper centraal. Prestaties uit het verleden, blessures, doelstellingen en planning worden besproken. Het creëren van een zo compleet mogelijk beeld is essentieel in de keuze voor het testprotocol.

De test zelf

Gemeten trainingswaarden:
– Protocol op de loopband.
– Stappenprotocol en maximaaltest.
– Ademgasanalyse, 02-opname en VO2max.
– Bepaling optimale trainingszone’s en anaerobe drempel a.d.h.v. lactaatwaarden.
– Analyse bewegingseconomie.
– Bepaling optimale vetverbrandingshartslag.
– Meting herstelcapaciteit.
– Meting lichaamssamenstelling.
– Meting spierkracht en spierbalans.

Na afloop

De behaalde resultaten worden uitvoerig met je besproken en vertaald naar de praktijk. Basisconditie, maximale vermogens, sterke en zwakke punten bepalen in grote lijnen het algemene trainingsadvies. Trainingsrichtlijnen worden gesteld a.d.h.v. je doelstellingen en je kunt hierna direct aan de slag!

Verdere begeleiding

Natuurlijk houdt de Sportlab-service niet op na het afronden van de test. De resultaten worden keurig gedeeld en doorgenomen. Vervolgens wordt een begeleidingsplan opgesteld waarmee de kandidaat zelf aan de slag kan gaan, uiteraard met doorlopende begeleiding van Sportlab.

 

Doornemen van testresultaten

Contactmoment waarin een profiel van jou als hardloper wordt opgesteld. Hierin komen trainingsverleden, doelstellingen jaarplanning aan de orde.  Aan de hand van deze gegevens en de resultaten uit het Hardloop Sportonderzoek wordt een trainingsprogramma op maat opgesteld.

Opstellen van begeleidingsplan

Het trainingsprogramma op maat zal geschreven worden ter aanvulling of vervanging van je huidige trainingsplan. We weten precies binnen hartslagzones je moet trainen om je uithoudingsvermogen te verbeteren! Hierdoor zijn we in staat om niet alleen duur- en intervaltrainingen perfect voor je in te richten en waar nodig bij te sturen, maar ook je hersteltijd na de training te adviseren. Het totaalplaatje om het trainingseffect zo optimaal mogelijk te maken.

Begeleiding van kandidaat

Regelmatige terugkoppeling en contact zorgt ervoor dat wij je ontwikkeling blijven volgen om op die manier een vervolgadvies/trainingsprogramma op maat te kunnen geven om je conditie/prestaties steeds te blijven verbeteren en de training waar nodig bij te stellen. Coaching via e-mail of telefonisch contact.

Wat andere hardlopers zeggen

Perfecte balans gevonden tussen werken en sporten!

Als zelfstandig ondernemer is geen week hetzelfde, maar je wilt toch graag in conditie blijven. Dankzij Sportlab heb ik de juiste balans gevonden tussen werken en sporten. Door een hardloop sportonderzoek af te nemen weet ik nu precies waar mijn grenzen liggen en hoe ik gericht moet trainen. Door het trainingsschema op maat en de intensieve begeleiding daaromheen, loop ik nu effectiever en verantwoord! Resultaat: persoonlijke toptijden tijdens de Venloop ½ marathon en de 10-mijl van Maastricht!

Paul van der Loo

Hardloper

Boek nu je test

Wil je naar aanleiding van het bovenstaande graag een test boeken? Dan hoef je alleen op de button hieronder te klikken.